• Start-uppers: Νέοι άνθρωποι φέρνουν νέες ιδέες στο επιχειρείν

    Posted on November 26, 2013 by Πράξη & Θεωρία in Εκπαίδευση, Επαγγελματική Ανάπτυξη.

    Πηγή: Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

    Σήμερα, παρά τις συζητήσεις για ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης (συνήθως με πολύ μικρό βίο…) συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που, παρά τον ελκυστικό (για εύκολο και γρήγορο χρήμα) και ευκαιριακό χαρακτήρα των προαναφερθέντων κλάδων, προτιμούν να στραφούν προς πιο καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα τής συγκεκριμένης τάσης είναι η start-up εταιρεία sociallgreen (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την τεχνολογία, δίνοντας κίνητρα μέσω ίντερνετ, ανάλογα με την ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών που τοποθετούν οι χρήστες στον κάδο τους.
    «Ξεκινήσαμε κάνοντας εφαρμογές για κινητά. Από ένα σημείο και μετά, θέλαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα…», αναφέρει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο κ. Βαγγέλης Αλμπανίδης, συνιδρυτής τής sociallgreen. «Από τον Μάρτιο του 2012 και μετά από brainstorming με την υπόλοιπη ομάδα καταλήξαμε στη συγκεκριμένη ιδέα. Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και την υψηλή ανεργία που υπάρχει, αποφασίσαμε να τολμήσουμε να κάνουμε τη δική μας επιχείρηση, η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα -μόλις τον Ιούνιο του 2013».
    Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δημιουργία ενός «έξυπνου» κάδου ανακύκλωσης (διαστάσεων περίπου 1,30 μ. επί 0,50 μ. επί 0,60 μ. και χωρητικότητας 382 λίτρων), ο οποίος, μέσω των αισθητήρων που διαθέτει, αναγνωρίζει το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα εκάστοτε απορρίμματα (πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί) και εν συνεχεία, με βάση αφενός την ποσότητα και αφετέρου το υλικό των ανακυκλώσιμων υλικών, εμφανίζει σε ειδική οθόνη έναν κωδικό QR και ένα μήνυμα, στο οποίο αναφέρεται πόσα δέντρα «σώζει» ο συγκεκριμένος χρήστης ανακυκλώνοντας.
    Ακολούθως, με τη σάρωση του κωδικού QR, μέσω της ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που έχει δημιουργήσει η εξαμελής ομάδα τού sociallgreen, εμφανίζονται οι πόντοι που έχει συλλέξει κάθε χρήστης από την ανακύκλωση των υλικών, κάτι το οποίο μπορεί να κοινοποιήσει στα υπόλοιπα μέλη της πλατφόρμας στο ίντερνετ.
    «Η ιδέα βασίζεται στην πρακτική που υπάρχει στο εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία επιβραβεύονται όσοι ανακυκλώνουν, είτε με μείωση των δημοτικών τελών είτε με άλλους τρόπους… Εμείς θέλαμε να δώσουμε ένα κίνητρο στον κόσμο, προκειμένου να αρχίσει να ανακυκλώνει και στη χώρα μας, βλέποντάς το σαν ένα είδος παιχνιδιού. Στόχος μας είναι να υπάρχουν στο μέλλον και κάποια δώρα, τα οποία θα δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν το σύστημα μας» εξηγεί ο κ. Αλμπανίδης.

    Διαβάστε Περισσότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>